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Appraisal Subcommittee

Federal Financial Institutions Examination Council

November 7, 2005

Mark Recktenwald, Director

Department of Commerce and Consumer Affairs
335 Merchant Street, Room 310

Honolulu, HI 96809

Dear Mr. Recktenwald:

Thank you for your September 15, 2005 letter responding to our July 18, 2005 field review
letter. Our field review letter identified the need for the Department of Commerce and Consumer
Affairs (“Department”) to amend its appraiser regulations to: (1) reflect 2003 changes in
Appraiser Qualifications Board (“AQB”) criteria; and (2) adequately reference the Uniform
Standards of Professional Appraisal Practice (“USPAP”).

We understand that you are in the final stages of drafting implementing regulations to
address both the 2003 and 2008 AQB criteria changes. Based on the draft regulations we
reviewed while on site, we agree that the draft revisions, among other things, should cure the
deficiencies noted in our July 18" letter. In your letter, you noted that your rulemaking process is
lengthy. Because incorporation of the 2003 AQB changes is long overdue, we expect that the
Department will expedite the rulemaking process. Please provide us with a copy of the final draft
rules for our review and comment, and keep us informed about their status.

In your September 15™ letter, you provided a detailed explanation of why the Department
does not believe the manner in which Hawaii incorporates by regulation and implements USPAP
exposes the State’s enforcement program to potentially successful legal challenge.

While we appreciate your explanation, we stand by our concerns as stated in our July 18"
letter:

Section 466K-4(a) of Hawaii’s revised statutes for real estate appraisers . . . states
that all State credentialed appraisers “shall comply with the current uniform
standards of professional appraisal practice approved by the director when
performing appraisals in connection with a federally or non-federally related
transaction.” Section 16-114-88(a) of Hawaii’s Administrative Rules [“HAR”]
attempts to implement this provision for federally related transactions by stating
that that those standards are “the minimum appraisal standards of the appropriate
federal financial institutions regulatory agency.” Under § 16-114-106(4) of the
Rules, an appraiser who fails to comply with the agencies’ regulations may have
his or her credential revoked, suspended, not renewed, or denied.

We have no concerns with Section 466K-4(a) of your statute. It appropriately requires your
licensed and certified appraisers, in effect, to comply with the current version of the uniform
standards of professional appraisal practice, as approved by the director, when performing



appraisals in federally and non-federally related transactions. The section is perfectly consistent
with Title XI of the Financial Institutions Reform, Recovery, and Enforcement Act of 1989, as
amended (“Title XI”). The difficulties arise in the way that Hawaii has chosen to implement §
466K-4(a). This is important because Hawaii’s appraiser regulatory statute, Chapter 466K, only
spells out the broad parameters of that program. Almost all aspects of your appraiser regulatory
program must be fleshed out and implemented through rulemaking.

In our view, those implementing regulations, do not adequately implement § 466K-4(a) in
several ways. First, § 466K-4(a) requires the director to approve the current version of the
uniform standards of professional appraisal practice. The director has done so by approving the
definition of USPAP in § 16-114-2 HAR as “the uniform appraisal standards including ethics
and competency provisions established by the Appraisal Standards Board as adopted and as it
may subsequently be amended by the Appraisal Foundation.” That definitional section clearly
and appropriately incorporates by reference the current USPAP. But, that section merely defines
USPAP; it does not apply USPAP to licensed or certified appraisers when they perform
appraisals in connection with federally and non-federally related transactions.

Next, we turn to your regulations to see if USPAP is applied to the appraisal activities of
your licensed and certified appraisers. Nowhere in your regulations did we find the USPAP
definition from § 16-114-2 HAR directly applied to those activities. The closest that your
regulations come to that result is in §§ 16-114-88(a) and 106(4) HAR. Those two sections
require your appraisers to comply with “the minimum appraisal standards of the appropriate
federal financial institutions regulatory agency.”

This reference is problematical for several reasons. First, you should understand that the
Federal financial institutions regulatory agencies’ (“agencies”) regulations are intended for
regulating financial institutions and not real estate appraisers. Different considerations go into
regulating differing groups, very often resulting in different regulatory conclusions and
requirements.

Second, by referencing the agencies’ regulations, your regulations fail to state with clarity
that USPAP is the appraisal performance standard for your real estate appraisers. The appraisal
performance standards in the agencies’ rules are identified as the “generally accepted appraisal
standards as evidenced by the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice [USPAP]
promulgated by the Appraisal Standards Board of the Appraisal Foundation.” Emphasis added.
The use of the words, “evidenced by,” injects some latitude in how the agencies may apply their
respective appraisal standards.

Third, the agencies may change that language in the future, causing Hawaii’s standards to
shift, perhaps in a manner that is unacceptable to Hawaii. All of these concerns could be avoided
by directly referencing directly USPAP, which is already a defined term in your regulations.

Next, we need to examine how your regulations apply appraisal standards to federally and
non-federally related transactions. Section 16-114-88a only applies the “minimum appraisal
standards of the appropriate federal financial institutions regulatory agency” to appraisals
performed by licensed and certified appraisers in federally related transactions. (We expressed
our concerns regarding this reference in the preceding paragraphs.) We, however, could not find
any specific regulatory provision that spells out the minimum appraisal performance standards



for your licensed or certified appraisers when performing appraisals in non-federally related
transactions. For that reason, it appears that you have not adequately implemented § 466K-4(a)
HRS that specifically requires the director of the Department to approve “the current uniform
standards of professional appraisal practice . . . when performing appraisals in connection with a
... non-federally related transaction.”

In summary, we agree that your statute and regulations, together, define USPAP adequately
and properly incorporate by reference future changes in USPAP. Our concern is that it appears
that your regulations fail to refer directly to the USPAP definition cited in your regulations and
do not implement that standard in connection with your certified and licensed appraisers’
performance of appraisals in connection with both federally and non-federally related
transactions.

Please contact us if you have any questions.

Sincerely,

Ben Henson
Executive Director

cc: Alan Taniguchi, Executive Officer



