
Appraisal Subcommittee
Federal Financial Institutions Examination Council

August 27, 1998

Scott R. Williams, Chair
Appraiser Qualifications Board
1029 !ermont Avenue, NW, Suite 900
Washington, DC  20005-3517

Dear Scott:

Thank you for your August 19, 1998 letter informing us of: (1) Louisiana’s request for
clarification about whether “reciprocity applicants have to prove they meet the new higher
[January 1, 1998 Appraiser Qualifications Board (“AQB”)] requirements or is it sufficient that
they hold an existing credential and are in good standing”; and (2) a State appraiser regulatory
agency’s recommendation that the Appraisal Subcommittee (“ASC”) maintain on its Web site a
list of States that meet the AQB’s appraiser qualifications criteria. You further stated that the
AQB will be taking up the reciprocity issue at its October 9, 1998 meeting.

Regarding reciprocity, Title XI and ASC Policy Statement 6, Reciprocity, already clearly
address this issue. Section 1122(b) of Title XI states: “The Appraisal Subcommittee shall
encourage the States to develop reciprocity agreements that readily authorize appraisers who are
licensed or certified in one State (and who are in good standing with their State appraiser
certifying or licensing agency) to perform appraisals in other States.” Policy Statement 6, among
other things, reiterates this section. The critical factors in approving an appraiser’s reciprocity
application should be whether the appraiser is licensed or certified and in good standing in his or
her home State. The January 1, 1998 AQB changes, except for continuing education, should not
affect a State’s reciprocity determinations for appraisers who were licensed or certified before
January 1, 1998. While the ASC must encourage reciprocity, State statutes and regulations
govern whether reciprocity is offered and, if so, set out the State’s requirements. Accordingly, it
is up to each State to interpret its own statute, regulations, and/or policies to determine whether
the January 1, 1998 changes impact the State. We are unsure what would be accomplished by the
AQB stating “its intent on this issue,” but will be interested in discussing it with you in St. Louis.

We appreciate your second suggestion, although we are concerned about trying to implement
it. Our Web site, at the “State Appraiser Regulatory Agencies” page, currently has a chart
containing each State’s licensing and certification qualification requirements. The chart is based
on data provided by States in the ASC Annual Survey. It is very difficult to keep this chart up to
date. States change their requirements periodically. Often, we do not learn of these changes until
we perform an on-site review of the State or we receive the Annual Survey. Because on-site
reviews are performed once every three years and surveys are completed annually, our data
regarding State requirements is not up-to-date. Therefore, we are concerned with publishing data
on our Web site that indicates that a State does or does not meet the AQB Qualification Criteria.

Please contact us if you have any questions.

Sincerely,

Ben Henson
Executive Director 


