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   March 25, 2002 
 
 
 
Thomas A. Motta, MAI, SRA 
President, Appraisal Institute 
550 W. Van Buren St., Suite 1000 
Chicago, IL 60607 
 
Michael L. Austin, ASA 
President, American Society of Appraisers 
555 Herndon Parkway, Suite 125 
Herndon, VA 20170 
 
Dear Sirs: 
 
 The purpose of this letter is to respond to certain comments in your January 28, 2002 
response to the Department of Housing and Urban Development (“HUD”) commenting on 
HUD’s Proposed Rule on Appraiser Qualifications for Placement on the FHA Single Family 
Appraiser Roster. In part three of your letter, you addressed “Appraisal Subcommittee [‘ASC’] 
oversight of state appraisal boards [and] HUD involvement.” You made several comments that 
we feel compelled to address for the record. 
 
 You stated that “some states have failed to conform to the minimum licensing/certification 
standards issued by the AQB, and yet the [ASC] has failed to take action.” You misunderstand 
the ASC’s authority under Title XI of the Financial Institutions Reform, Recovery, and 
Enforcement Act of 1989, as amended, (“Title XI”) and how it applies to licensed appraisers. 
While the ASC’s authority regarding State certified appraisers is clear in Title XI (see §§ 
1116(a) and 1118, 12 U.S.C. 3345(a)) and 3347, respectively), paragraph (e) of § 1116 
specifically states that the ASC “shall not set qualifications or experience requirements for the 
States in licensing real estate appraisers . . . . Recommendations of the [ASC] shall be 
nonbinding on the States.” [Emphasis added.] Accordingly, the ASC has the authority to 
require States to conform to AQB Criteria for Certified appraiser classifications, but not for 
Licensed classifications. As can be noted in various publicly available documents, we have 
addressed numerous shortcomings in State certification programs and have worked with the 
States to ensure their correction of these shortcomings and their conformance with AQB 
Criteria, as required by Title XI. For State licensing programs, we consistently recommend that 
the States conform to AQB Criteria. As you know, most States have voluntarily adopted them. 
 
 You also stated that you “believe the [ASC] has not provided sufficient oversight over the 
state appraisal boards to ensure that the state boards recognize and enforce standards, 
requirements and procedures prescribed by Title XI of FIRREA. In addition, when states have 
been identified as having insufficient regulatory systems in place, little or no action has been 
taken by the [ASC] to rectify these situations.” Once again, as evidenced in publicly available 
documents, the ASC has taken appropriate action in each instance of State noncompliance with 
Title XI. If you disagree, please provide specific examples where you believe the ASC failed to 
carry out its Title XI responsibilities. 
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 You further stated that “at least one state has a new licensed appraiser classification 
composed of two differently qualified groups of appraisers – those who meet the AQB 
experience criteria and those who do not . . . . Under this state’s new law, users of appraisal 
services could be misled into believing that all licensed appraisers meet the AQB’s minimum 
criteria . . . . That state’s appraisal board has thus far failed to meet the deadlines imposed by 
the [ASC]. In addition, the [ASC] has since withdrawn its deadlines and simply encouraged the 
appraisal board to update its licensing system.” The issue addressed in your comments involves 
the Licensed classification for this State. As discussed above, the ASC does not have the same 
level of authority over Licensed classifications as it does over Certified classifications. 
Additionally, the ASC and the State in question continue to actively work together to achieve 
an acceptable resolution of this issue. The ASC has not “simply encouraged the appraisal board 
to update its licensing system” and let the matter rest. 

 
 In summary, States are required to conform to AQB Criteria only in certifying real estate 
appraisers. States may choose to conform to AQB Criteria for the Licensed appraiser 
classification, but nothing in Title XI requires them to do so. While the ASC may determine if 
a State’s Licensed classification program is “meaningful” under § 1118 of Title XI, that Title 
specifically prohibits the ASC from setting qualifications or experience requirements (i.e., 
AQB Criteria) for the Licensed classification. 
 
   Sincerely, 
 
 
 
   Thomas E. Watson, Jr. 
   Chairman 


